Wednesday, June 8, 2011

Analogi Sebuah Kehidupan

Seorang guru sedang bersemangat mengajarkan sesuatu kepada murid-muridnya. Dia duduk menghadap murid-muridnya. Di tangan kirinya ada kapur, di tangan kanannya pula ada pemadam. Guru itu berkata, "Saya ada satu permainan... Caranya begini, ditangan kiri saya ada kapur, di tangan kanan ada pemadam. Jika saya angkat kapur ini, maka sebutlah "Kapur!", jika saya angkat pemadam ini, maka katalah "Pemadam!"

Murid-muridnya pun mengerti dan mengikuti. Guru berganti-gantian mengangkat antara tangan kanan dan kirinya, semakin lama semakin cepat. Beberapa saat kemudian guru kembali berkata, "Baik sekarang perhatikan. Jika saya angkat kapur, maka sebutlah "Pemadam!", jika saya angkat pemadam, maka katakanlah "Kapur!". Dan diulangkan seperti tadi, tentu saja murid-murid tadi keliru, kekok dan sangat sukar untuk mengubahnya. Namun lambat laun, mereka sudah biasa dan tidak lagi kekok. Selang beberapa saat, permainan berhenti.

Sang guru tersenyum kepada murid-muridnya.

"Murid-murid, begitulah kita umat Islam. Mulanya yang haq itu haq, yang batil itu batil. Kita begitu jelas membezakannya. Namun kemudian, musuh-musuh memaksa kita dengan perbagai cara untuk menukarkan sesuatu dari yang haq menjadi batil dan sebaliknya. Pertama-tama mungkin akan sukar bagi kita menerima hal tersebut tapi kerana terus disosialisasikan dengan cara-cara menarik oleh mereka, akhirnya lambat laun kamu akan terbiasa dengan hal itu. Dan kamu mulai dapat mengikutinya. Musuh-musuh kamu tidak pernah berhenti membalik dan menukar nilai dan ketika.”

"Keluar berdua-duaan, berkasih-kasihan tidak lagi sesuatu yang pelik, zina tidak lagi jadi persoalan, pakaian seksi menjadi hal yang lumrah tanpa rasa malu, seks sebelum nikah menjadi suatu kebiasaan dan trend, hiburan yang asyik dan panjang sehingga melupakan yang wajib adalah biasa, materialistik kini menjadi suatu gaya hidup dan lain lain." "Semuanya sudah terbalik. Dan tanpa disedari, anda sedikit demi sedikit menerimanya tanpa rasa ia satu kesalahan dan kemaksiatan.

Paham?" tanya guru kepada murid-muridnya.  "Paham cikgu..."

"Baik permainan kedua..." begitu guru melanjutkan.

"Cikgu ada buku, cikgu akan letakkannya di tengah karpet. Sekarang anda berdiri diluar karpet. Permainannya adalah, bagaimana caranya untuk mengambil buku yang ada ditengah tanpa memijak karpet?"

Murid-muridnya berfikir. Ada yang mencuba alternatif dengan tongkat dan lain-lain. 
Akhirnya guru memberikan jalan keluar, digulungnya karpet dan dia mengambil buku tersebut. Ia memenuhi syarat, tidak memijak karpet.

"Murid-murid, begitulah umat Islam dan musuh-musuhnya... Musuh-musuh Islam tidak akan memijak-mijak anda secara terang-terangan... Kerana tentu anda akan menolaknya mentah-mentah. Orang biasapun tak akan rela kalau Islam dihina dihadapan mereka. Tapi mereka akan menggulung anda perlahan-lahan dari pinggir sehingga anda tidak sedar.”

"Jika seseorang ingin membuat rumah yang kuat, maka dibina tapak yang kuat. Begitulah Islam, jika ingin kuat, maka bangunkanlah aqidah yang kuat. Sebaliknya, jika ingin membongkar rumah tentu susah kalau dimulai dengan tapaknya dulu, tentu saja hiasan-hiasan dinding akan dikeluarkan dulu, kerusi dipindahkan dulu, Almari dibuang dulu satu persatu, baru rumah dihancurkan..."

"Begitulah musuh-musuh Islam menghancurkan kita. Ia tidak akan menghentam terang-terangan, tapi ia akan perlahan-lahan meletihkan anda. Mulai dari perangai anda, cara hidup, pakaian dan lain-lain, sehingga meskipun anda muslim, tapi anda telah meninggalkan ajaran Islam dan mengikuti cara  mereka... Dan itulah yang mereka inginkan." "Ini semua adalah fenomena Ghazwul Fikri (Perang Pemikiran). Dan inilah yang dijalankan oleh musuh-musuh kita... "

"Kenapa mereka tidak berani memijak kita secara terang-terangan cikgu?" tanya murid-murid.

"Sesungguhnya dahulu mereka terang-terangan menyerang, misalnya Perang Salib, Perang Tartar, dan lain-lain. Tapi sekarang tidak lagi." "Begitulah Islam... Kalau diserang perlahan-lahan, mereka tidak akan sedar, akhirnya hancur. Tapi kalau diserang secara terang-terangan, mereka akan bangkit serentak, baru mereka akan sedar."

"Kalau begitu, kita selesaikan pelajaran kita kali ini dan mari kita berdoa dahulu sebelum pulang..." 

Matahari bersinar terik takala anak-anak itu keluar meninggalkan tempat belajar mereka sambil bermuhasabah ke dalam diri masing-masing.

4 comments:

 1. betol tue, skarang tugas kepada insan yang dah sedar untuk menyedarkan insan yang masih terlena...
  KHALIFATULLAH...

  ReplyDelete
 2. kalaulah punya aku tangan2 yang mampu menjangkau, akan aku tepukkan bumi mereka sampai tertimbus dan tertenggelam dimakan tanah
  setiap manusia itu yang sememangnya sudah dijanjikan kebangsatan.
  namun ah!aku pegang satu Tuhan lebih tahu.

  ReplyDelete
 3. kita cube semampu kita k syark...
  abid dan khalifah tanggungjawab kte..
  skrg usaha kte utk laksanakannya...
  insyaALLAH

  ReplyDelete